Muffinki czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- pół szkalnki cukru
- 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubata łyżki kakao
- tabliczka czekolady pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę
- pół szklanki oleju
- 1 jajko
- szklanka mleka
Przygotować 2 miski.
W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę przesiać).
W drugiej wymieszać mokre składniki.
Mokre dodać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką - krótko, tylko do połączenia składników (nie miksować).
Foremki do muffinek* (u mnie - silikonowe) lub papilotki napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
Ostudzić na kratce.
Jeśli nie masz foremek to świetnie się sprawdzają filiżanki z Luminarcu
Milkshake waniliowy
Składniki
- 250 ml zimnego mleka
- lody waniliowe
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz